Hoe krijg je een goede werkbalans?

Werkbalans

Een balans tussen werk en privé. Iets wat heel belangrijk is om te hebben maar niet altijd even makkelijk.

Hoe kan je er nu voor zorgen dat die balans er op een goede manier is?

Wat allereerst ontzettend belangrijk is voor een goede werkbalans is het aangeven van je grenzen! Het is goed om je bewust te zijn van je eigen grenzen. Dat is niet altijd even makkelijk. Wat zijn werkzaamheden wat jij prima vindt en wat zijn juist werkzaamheden wat jij niet wil/kan doen om welke reden je dan ook maar hebt.

Als dat helder is voor jezelf kun je makkelijker grenzen aangeven. Nee is nee.

Wanneer iets over je grens dreigt te gaan is het belangrijk om dat aan te geven en te benoemen dat dat iets is wat je niet kan doen aangezien het je grens dan overgaat.

Het klinkt natuurlijk makkelijker dan dat het misschien voor sommige kan zijn, maar uiteindelijk heb je er niet alleen jezelf mee maar heeft de ander er het meest aan omdat het zo duidelijk is wat jouw grens is.

Het is duidelijk wat mensen van jou kunnen verwachten en wat ze aan je hebben.

Daarnaast is het belangrijk om overzicht te houden en prioriteiten te stellen.

Maak bijvoorbeeld gebruik van lijstjes waarop staat wat je allemaal moet doen. Zo krijg je helder wat je moet doen en kun je prioriteiten stellen. Wanneer er dingen zijn wat geen/weinig prioriteit hebben kun je doorschuiven wanneer je in tijdsnood zit.

 

Pauzes!

Een hele belangrijke wat vaak wordt vergeten is het inplannen van pauzes. Wanneer het druk is op je werk of privé heb je vaak al gauw de neiging om door te gaan in de hoop alles op tijd af te hebben.

Het is juist goed om ook pauzes in te plannen. Hierdoor heb je gedurende de dag ook tijd om even te ontspannen, buiten een rondje te lopen of iets anders wat ervoor zorgt dat je ontspant.

 

Stop op tijd!

Vaak wordt er gezegd wees niet te streng voor jezelf, hierin moet je juist streng zijn voor jezelf. Stop op tijd met werken, tijd is tijd. Morgen is er weer een nieuwe dag waarin je de kans hebt om weer te gaan werken. Wanneer je altijd maar doorgaat komt er voor jezelf geen rust.

 

Kort samengevat hier wat handvatten op een rijtje voor een goede werkbalans:

Grenzen aangeven, overzicht houden en prioriteiten stellen, pauzes inplannen en op tijd stoppen met werken.

 

Ben jij nou opzoek naar een baan waarin je hier goed mee aan de slag kan gaan en waar je een goede werkbalans kan creëren, check dan hier onze vacature!

 

Waarom zou je werken? Lees het hier!

Lees ook onze andere blogs

Wil jij werken bij Dichtbij Baantje?

Laat je gegevens achter en wij bellen je zo snel mogelijk!